Åbo Akademin nyttemmin eläköitynyt loistutkija ja biologi Margaretha Gustafsson ehdotti Iltalehdessä 29.6.2016 julkaistussa haastattelussa, että valkohäntäpeurat ja metsäkauriit hävitettäisiin ampumalla.
Ja miksi näin?
Haastattelussa Gustafsson kertoo, että valkohäntäpeurat ja metsäkauriit toimivat punkkien munien liikkuvina hautomakoneina. Tämän vuoksi ne ovat myötävaikuttaneet punkkien aiheuttaman borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen dramaattiseen leviämiseen ja lisääntymiseen.
Kaikki eivät kuitenkaan ole Gustafsson kanssa yhtä mieltä siitä, että näin suoraviivainen konsti tehoaa. Esimerkiksi Suomen Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Heikki Henttonen sanoo 14.7.2018 päivätyssä jutussa Ylen nettisivulla (https://yle.fi/uutiset/3-10301444), että tutkimukset osoittavat, että valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden hävittäminen kyllä vähentää punkkien määrää mutta ei hävitä punkkikantoja kokonaan. Syynä on, että esimerkiksi siilit, jänikset, ketut, supikoirat ja muutkin keskikokoiset nisäkkäät joka tapauksessa pitävät yllä jonkin suuruista punkkikantaa.
Suomen kuvalehden numerossa 29/20.17.2018 haastateltu Helsingin yliopiston tutkijaprofessori Tuomas Aivelo esittää asiaan aivan uudenlaisen näkökulman. Hänen mukaansa on tiedossa, että mitä monimuotoisempi luonto on, sitä enemmän on eläinlajeja, joissa taudit eivät voi lisääntyä. Tämän perusteella hän kysyy: Jos kauriit tapettaisiin, lisääntyisivätkö lajit, joiden kautta borrelia leviää?
Aivelo ei kuitenkaan anna mitään ehdotonta vastausta kysymykseen, mutta antaa ymmärtää, että tämäkin vaihtoehto on mahdollinen.
No, selvisikö meille maallikoille nyt, mikä vaikutus valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden ampumisella voisi tutkijoiden käsityksen mukaan olla punkkikantojen suuruuteen.
Ei ainakaan minulle. Minulle selvisi vain se, että tutkijat tutkivat, pohdiskelevat asioita ja tekevät niiden perusteella päätelmiä mutta eivät kuitenkaan voi antaa tyhjentäviä ja lopullisia vastauksia.
Juttu ja kuva on julkaistu Riihimäen seudun viikkouutisissa ja Hyvinkään viikkouutisissa 1.8.2018.