Tuesday, 12 July 2016

Haarapääskyt langalla

Haarapääsky oli aikoinaan mökkimme vakiovieras kesäisin. Se ilmestyi sinne huhti- toukokuun tietämissä ja rakensi pesän mökin pihalla olevan vanhan ladon kurkihirren päälle. Kun syksy saapui, haarapääsky lensi lämpimille seuduille jonnekin Afrikkaan. Seuraavana keväänä se sitten saapui takaisin.

Nyt kuitenkin on kulunut vuosia siitä, kun haarapääsky viimeksi on rakentanut pesän kurkihirren päälle. Itse asiassa haarapääsky on pysytellyt poissa kesämökiltämme niin kauan, että se jo alkoi unohtua.

Kaikeksi onneksi se ei ole kuitenkaan aivan kokonaan kadonnut. Päivänä muutamana vähän aikaa sitten kesämökillemme ilmestyi kokonainen haarapääskypoikue. Poikaset asettuivat istumaan sähkölangalle, missä ne suu ammollaan odottelivat, kun kiireinen emolintu rahtasi niille syötävää. Aika ajoin poikasetkin pyrähtivät lentoon, mutta palasivat hetken kuluttua takaisin langalle odottelemaan uutta ruoka-annosta.

Mitenkä yleinen haarapääsky sitten nykyään on? Pertti Koskimiehen Lintujen Suomi (Bookwell Oy, Porvoo 2015) -nimisen kirjan mukaan haarapääskyn pesimäkanta on 100 000 - 150 000 paria. Haarapääsky siis on Suomessa erittäin yleinen lintu.

Pesimäkannan suuresta määrästä huolimatta laji kuitenkin on taantumassa. Esimerkiksi nettisivusto Lintuatlas ( http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/lajit) tietää kertoa, että haarapääskyn kannanarvio 1940 ja 1950 -luvuilla oli vielä noin
280 000 paria.

Kuva ja juttu on julkaistu Riihimäen seudun viikkouutisissa ja Hyvinkään viikkouutisissa 13.7.2016.

Kuva on otettu Lopen Kaakkomäenkulmalla olevalla mökillämme 6.7.2016.

No comments:

Post a Comment

Chaffinch in the spruce

It was early morning in march. I was sitting on the terrace of my summer cottage. Morning was cloudless, the sun was shining. Fo...