Tätä maisemaa katsellessani mieleeni juolahti laulu, joka varmaankin aika monelle meistä on tuttu: Blue moon, you saw me standing alone. Eli vapaasti suomennettuna tämä tarkoittaa: sininen kuu, täällä mä steppailen yksikseni.
Mutta mikä se oikeastaan on tämä sininen kuu?
No ainakaan se ei ole kuu, joka väriltään olisi sininen. Näin asia on siitäkin huolimatta, että googlen kuvahaku antaa tulokseksi runsaasti väriltään sinisiä kuita, kun kirjoitat hakukenttään sanat sininen kuu taikka blue moon.
Viimeksi meillä oli mahdollisuus nähdä sininen kuu täyden kuun aikaan 31 heinäkuuta 2015.
Miksi sitä sanottiin siniseksi, vaikka väriltään se oikeastaan oli aivan samanlainen kuin kuu yleensäkin on?
No, tuota heinäkuun viimeisen päivän täysikuuta edeltävä täysikuu ilmestyi taivalle 2. heinäkuuta 2015. Viime heinäkuussa meillä siis oli mahdollisuus nähdä kaksi täyttä kuuta saman kuukauden aikana.
Juuri tästä on kysymys, kun puhutaan sinisestä kuusta. Siis jos täysikuu ilmestyy taivaalle kahdesti saman kuukauden aikana, sitä jälkimmäistä täysikuuta kutsutaan siniseksi kuuksi.
Mutta miten on mahdollista, että joskus silloin tällöin voimme nähdä kaksi täyttä kuuta saman kuukauden aikana?
Syy on se, että kuun vaiheet ja kalenterivuosi jossakin määrin eroavat toisistaan. Tämä eroavuuden vuoksi me yleensä näemme täyden kuun kerran kuukaudessa, mutta kerran kolmessa vuodessa voimme nähdä kaksi täyttä kuuta saman kuukauden aikana.
Tässä kuvassa oleva kuu ei ole sininen kuu, sillä se on kuvattu 26.10.2015. Tämän vuoden lokakuussa täysikuu ilmestyy taivaalle vain yhden kerran. Eikä tämä oikeastaan ole edes täysikuu, sillä täysikuu ilmestyy möllättämään taivaalle vasta huomenna 27.10.2015. Mutta kuvan tunnelma on kyllä aika sininen eli blue. MJA
Kuva on otettu Valajärven rannalla jossakin Rengon ja Janakkalan rajamailla.